Veselin_Bloomberg

Гостуване в предаването „Чиста енергия“ по Bloomberg TV Bulgaria

Енергийно бедните трябва да бъдат компенсирани при излизането им на свободния пазар за електроенергия. Константната регулация на пазара не води до добро, а свободния пазар ще привлече повече инвестиции за развитие на сектора. Протестите на енергетиците са нещо нормално в следствие на липсата на комуникация между правителството и бранша, но с въвеждането на нови технологии в сектора ще има достатъчно работни места, това коментира д-р инж. Веселин Тодоров, председател на сдружение „Соларна академия България“, в предаването „Чиста енергия“ с водеща Вероника Денизова.

След приетите промени на второ четене в Закона за енергетиката, които изкарват потребителя на свободния пазар от 2026 г., а от 2024 г. КЕВР няма да определя цената на тока за домакинствата. Тодоров смята, че трябва енергийно бедните да бъдат компенсирани при излизането им на свободния пазар. Трябваше още 2020 г. страната да има енергийна стратегия и да се знае кога, как и кой ще я реализира и с какви проекти, допълни гостът.

„Важно е да се намери подходящ баланс, да имаме подходящите енергийни източници, които да доставят евтина електроенергия на битовите потребители“.

Очакванията – напредването на възобновяемите източници – да свалят цената на електроенергия се сбъдват. Още през лятото има дни, в които ВЕИ взимат превес над енергията произведена от АЕЦ, каза гостът, а се очаква това се засили в бъдеще. Гостът обясни, че в бъдеще ще се търсят индустрии, които да консумират енергията произведена от ВЕИ, през деня, както и системи за съхранение на тази енергия като: водородни клетки, геотермални централи или батерии. Друг вариант е да изнасяме енергията произведена от ВЕИ през деня, когато потреблението е малко, а вечерните часове, когато потреблението достига пика си – ще внасяме енергия, която е по-финансово изгодна.

По отношение предупрежденията на опозицията, синдикатите и КЕВР за ценови шок от началото на 2026 г. Тодоров каза, че има шанс за такъв. Той обясни, че и в момента цената на електроенергията през деня е по-евтина, от колкото вечер, което се дължи на ръстът на енергия произведена от възобновяеми източници. Гостът смята, че ако вземем мерки за съхранение, на произведената през деня енергия, може да се предложи конкурентна цена на битовия потребител.

Гостът смята, че константната регулация на пазара не води до добро. Регулацията може да е полезна в ранните етапи, но пазарният принцип води до инвестиции и развитие в сектора, тъй като производителите ще инвестират повече, за да могат да снабдяват с по-ниска цена. Той допълни, че ако се реши начин за съхраняване на енергията от фотоволтаици, домакинствата ще инвестират в инсталацията им на покривите си, където има такава възможност. Това създава инвестиции и развитие на икономиката и сектора, обясни гостът.

Практиката за определяне на територии и райони, на която ще се изгради инфраструктура за възобновяеми източници на енергия, е добра, смята гостът, тъй като до сега се наблюдава хаотично инсталиране на фотоволтаици.

„Създаването на one stop shop; е нож с две остриета.“

Като идея е добра, тъй като хората имат най-близък контакт с местната власт и е добре да има кой да обясни на местно ниво на желаещите, обясни гостът. От друга страна в малките общини липсват специалисти и е трудно да се назначи специалист на общинска заплата, смята гостът. Тази практика ще покаже с времето дали е добра и реализуема.

Протестите на енергетиците са нещо нормално в следствие на липсата на комуникация между правителството и бранша в съгласуването на пътната карта, обясни гостът. Трябва да се помисли как работниците да бъдат интегрирани в бъдещи работни места. С въвеждането на нови технологии, като фотоволтаици, геотермални и водородни централи, ще има достатъчно работни места, в които заплащането е конкурентно способно, смята Тодоров. Той предложи, че вместо да се плащат заплати на куп може да се пренасочи работната ръка в някои от новите места, като в началото да се дотират заплатите и работодателите, както и да се плаща за курсове за преквалифициране и обучение. Той обясни, че този вариант ще бъде по-добър тъй като така работниците ще бъдат интегрирани в пазара на труда и ще имат трайна заетост.

Целия коментар гледайте във видеото.

Tags: No tags