Veselin-Todorov_VVT_BNR

Интервю за БНР: Всичко за фотоволтаичните централи за домакинства

След като вчера Народното събрание прие законово възможността за монтиране на фотоволтаични системи с до 20 киловата мощност на покриви и без инвестиционен проект, очаква се много хора да насочат вниманието си и инвестициите си в подобни съоръжения.

Сред гласуваните облекчения е и това – монтажът върху еднофамилни и вилни сгради да става само чрез уведомителен режим към главния архитект на съответната община и към електроразпределителното дружество, след като инсталацията започне да функционира и е присъединена към електропреносната система.„Това не е окончателното облекчение, но дано тези решения влязат в сила час по-скоро. По предишните условия много от желаещите граждани нямаше да могат да кандидатстват. След приетите промени практически потребителите, които искат да участват в програмата, не е необходимо да извършват всички стъпки за изваждане на множество документи, процесът ще се забърза поне с един до два месеца“, коментира пред Радио София Веселин Тодоров, създател на „Соларна Академия България“ (Solar Academy).

По изчисление на Министерството на енергетиката средствата за рефинансиране ще стигнат за около 10 000 домакинства. Затова за одобрение ще се прави подбор. При него, например, автоматично ще отпадат кандидати, на чийто адрес има регистрирана неправителствена организация или фирма, дори и тя да не функционира, обясни Тодоров.

Сред другите критерии е изискването жилището на физическото лице да е основно.

Като неправителствена организация Соларната академия вече получава множество запитвания от страна на граждани за процедурата и по конкретни казуси. Голяма част от въпросите се пренасочват към ресорното министерство. Възможно е част от декларираните критерии да бъдат проверявани от инспектори.

Програмата изключва къщите, които в момента се отопляват на газ, обърна внимание Тодоров и според него това не е правилно.

Съществуват и други подводни камъни в процедурата, свързани със сроковете за издаване на някои от документите.

Програмата за рефинансиране на инвестиции във фотоволтаични централи за собствени нужди ще стартира след броени седмици. Според нея при вложени до 15 хиляди лева от домакинство, отговарящо на критериите, държавата ще покрива до 10 хиляди лева.

Веселин Тодоров подчерта че редът е следният: първо кандидатът се одобрява по подадените от него документи, след това той изгражда съоръжението със собствени средства и чак след това му се възстановява част от сумата.

Специалистът силно препоръча, когато се прави подобна инвестиция, хората да предвидят батерия, с която по-добре ще се съхранява и оползотворява слънчевата енергия. Това е най-добрият подход.

Тодоров призна, че в момента инвестиция в соларна система от страна на частно лице, трудно се избива, за разлика от фирмите. Обяснението е, че битовите потребители са все още на регулиран енергиен пазар. Рано или късно, това ще се промени.

Някой от банките вече са реагирали и предлагат продукти, свързани с финансиране на подобни проекти.

За още подробности чуйте целия разговор на Антония Каменичка с инж. Веселин Тодоров в сайта на БНР>>

Tags: No tags