1

Зам.-министър Мариета Георгиева: Новият списък на професиите ще отговори на бъдещите нужди на бизнеса

Това заяви зам.-министърът на образованието и науката по време на второто издание на кариерния форум и изложение „Презареди кариерата си“, посветен на ВЕИ индустрията

19 април 2024 г., София Новият списък на професиите за професионално образование и обучение е планиран за обществено обсъждане през юни. Той ще съдържа професии и квалификации, които ще отговорят на бъдещите нужди на бизнеса и развитието на икономиката у нас. Това каза зам.-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева по време на кариерния форум „Презареди кариерата си“ 2024, който се проведе вчера в София.

Секторните съвети за умения, които сега формираме, ще поставят основата за изграждане на симбиоза между бизнеса, професионалното и висшето образование, както и работодателските организации, синдикатите и сдруженията на браншовите организации. Нашата цел е да разработим политики на секторно ниво и квалификациите, които се развиват, да бъдат създадени с водещата роля на бизнеса и да отразяват техните нужди и изисквания“, добави зам.-министър Георгиева.

Д-р инж. Веселин Тодоров – председател на сдружение „Соларна Академия България“ и съорганизатор на форума, също подчерта важността от колективен подход. „ВЕИ секторът предлага множество висококвалифицирани позиции, които представляват възможност за България да се утвърди като водещ център на енергийните иновации в Европа. Чрез сътрудничество между бизнеса, образованието и властта можем да подготвим младите кадри за успешно участие в пазара на труда и да увеличим националния брутен вътрешен продукт.

Тазгодишното издание на „Презареди кариерата си“ обедини водещи фигури от сектора на възобновяемата енергия, с цел да насърчи диалога между бизнеса, образователната система и браншовите организации за осигуряването на квалифицирани кадри и възможности за развитие. За втора поредна година форумът предостави възможност на десетки млади таланти, желаещи да работят в сферата, да създадат контакти и почерпят от опита на утвърдени енергийни експерти, което е от ключово значение за постигането на енергийните цели на страната.

Бизнесът в днешно време се движи с невероятна скорост, особено в сектора на възобновяемите енергийни източници, където иновации и нови технологии се появяват всеки ден. Затова е от съществено значение да организираме такива събития, чрез които да достигнем до повече млади хора и да ги мотивираме да мислят за своето бъдеще и кариера още от ранните си ученически и студентски години“, каза Максим Бехар, изпълнителен директор на M3 Communications Group, Inc. и съорганизатор на „Презареди кариерата си“.

Тази година форумът бе подкрепен от Министерството на образованието и науката, УНСС, Технически университет – София, Българската търговско-промишлена палата, Националната браншова организация за електрическа мобилност.  На събитието бяха обявени победителите от първия по рода си конкурс в България за изготвяне на макет на фотоволтаична електроцентрала, като участваха училища от цялата страна. Голямата награда отиде при Националната професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи“ в гр. Разград. Този конкурс беше организиран от компанията Enery и Сдружението „Соларна Академия България“ с цел да стимулира повече млади таланти да преследват кариера във ВЕИ индустрията.

Събитието се проведе в основно партньорство с Enery и SUNOTEC, а партньори бяха още Sonnis Energy България, Smart Solar и VVT Engineering. То бе подкрепено и от реномираните медии: Manager.bg, Banker.bg, Novinite.bg, Econ.bg, Economic.bg, ESGnews.bg, 3e-news.net, Kaldata.com и Renewable Market Watch.

За повече информация, моля, посетете: berenewable.org.

* * *

За Сдружение „Соларна Академия България“:

Сдружение „Соларна Академия България“ е основано в края на 2021 г. като отговор на нуждата от повече информираност, изграждане на устойчива стратегия за развитие на енергийния сектор в България и подпомагане на образованието да отговори на новите нужди на пазара на труда. Дейността на Сдружението предвижда създаването на информационни кампании, които имат за цел да популяризират предимствата на възобновяемите източници на енергия пред бъдещи инвеститори и обществото, да комуникират проблемните области, да подкрепят образованието и обучението в сектора. Сдружението ще реализира кампании чрез използването на изяви в медиите, социалните мрежи, организация на конференции, семинари, отворени лекции, обмен на добри практики с държави, които са напреднали в своето развитие в областта на ВЕИ и енергийната ефективност, и други.

За повече информация, моля, свържете се с М3 Communications Group, Inc. на email: press@m3bg.com и тел.: 088 816 36 95.

Tags: No tags