res

Таванът на цените на електроенергията ще задълбочи енергийната криза

В края на август Министерския съвет взе решение, с което определи стойностите, които служат за изчисляване на тавана на пазарните приходи на производителите на електроенергия. Решението за намаляване на тавана на приходите на производителите на електроенергия е взето без обществено обсъждане и е валидно със задна дата от 1 юли, а от Министерство на енергетиката коментираха, че целта е събиране на средства във Фонд „Сигурност на енергийната система“, който е предназначен за справяне с последиците от възможни високи цени на енергията и ще подкрепя бизнеса и битовите потребители.

Представители на бранша коментираха, че взетото решение без обществено обсъждане ще доведе до задълбочаване на енергийната и икономическата криза, както и опасенията си, че Фонд „Сигурност на енергийната система“ няма ясен и прозрачен механизъм на действие, като по този начин се увеличават възможностите за проявление на корупционни практики.

„От бранша алармирахме още преди години, че предстои голяма енергийна криза. Въпреки това България все още няма енергийна стратегия и последствията от това са видими. Взeмането на бързи решения на парче без обществено обсъждане само ще задълбочи енергийната криза“, коментира д-р инж. Веселин Тодоров – председател на Сдружение „Соларна Академия България“.

В правителственото решение е записано, че производителите на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) без договор за компенсиране с премии ще определят своя таван на пазарните приходи при 300 лева за мегаватчас стойност на произведената електрическа енергия, която е с 50 лева по-ниска от досегашната цена. Според членовете на Сдружение „Соларна Академия България“  по този начин страната ни не може да конкурира пазара на ВЕИ енергия в Европа и това решение ще доведе до пореден отлив на инвеститори, тъй като възвръщаемостта ще стане все по-трудна.

„На фона на инвестициите във ВЕИ и скъпоструващите технологии, тези 50 лева разлика имат огромно значение. Таванът от 300 лева за мегаватчас, които правителството определя не е достатъчен, както не беше достатъчна цената и в по-високия размер. Във време, когато сме в енергийна трансформация, когато Европа силно стимулира прехода към чиста енергия и инсталирането на все повече и повече възобновяеми енергийни източници и когато трябва да се направи енергийна диверсификация, отново си задаваме въпроса дали е приоритетна зелената енергетика в България“, коментира още д-р инж. Веселин Тодоров.

От Сдружение „Соларна Академия България“ припомнят, че през юли е имало дни, в които цената на тока е била близо до нулата или дори отрицателна, което за ВЕИ производителите означава, че в това време са работили на загуба, но в същото време не са получили никаква компенсация. От организацията обръщат внимание, че най-ефективното решение би било да се стимулира изграждането на ВЕИ мощности, което в дългосрочен план ще изведе България от енергийната криза. Според Сдружението не е трябвало с тези пари да се дотира бизнесът с цел да му се плащат сметките за тока, а да се стимулира изграждането на собствени ВЕИ системи.

Tags: No tags