CE_BNR

БНР: Първо кариерно изложение за специалисти по ВЕИ ще се проведе в София

Първо кариерно изложение за соларни специалисти ще се проведе на 17 май в София. „Презареди кариерата си“ ще срещне работодатели и млади хора, които искат да направят кариера в този иновативен сектор.

Д-р инж. Веселин Тодоров, председател на сдружение „Соларна Академия“, разказа подробности в предаването „Ритъмът на столицата“.

Със събитието обединяваме усилия за развитието на работната ръка в сектора на енергетиката и по-специално към възобновяемите енергийни източници, съобщи той.

Към момента целият енергиен сектор е насочил поглед към тях, поради кризата в енергетиката, която възникна миналата година и има отзвук и днес. Това от своя страна изисква работна ръка, хора, чрез които да се направи преход към така наречените възобновяеми енергийни източници в България, допълни Тодоров.

Той посочи още, че в България има 6 средни училища, които предлагат специалността „Техник на възобновяеми енергийни източници“, както и ВУЗ-ове, които предлагат специализация и магистратура в тази сфера. Въпреки това тази професия слабо е залегнала в образованието ни и не попада в групата на защитените професии, което да гарантира задължително обучение на младите хора в този бранш.

„Като провеждаме такива инициативи, желанието ни е да инвестираме в образование и работна ръка, да създадем качествени специалисти, които да изградят и направят енергийния преход към възобновяеми енергийни източници балансиран, устойчив и съответно да бъде достатъчно добре издържан от техническо естество, за не се получават проблеми с фотоволтаичните и други типове централи“, посочи още инж. Веселин Тодоров.

Идеята и целта на форума е да се съберат образованието и отговорните държавни органи, за да се даде посока и път в секторите “Образование“ и „Енергетика“.

Съвместно с бизнеса пред дипломиращите се ученици и бакалаври да се представят какви са възможностите за работа в бранша.

Експертът направи уточнението, че възобновяемите енергийни източници не са само фотоволтаици, те са и различни геотермални и водородни такива, които включват най- различни технологии, за които страната ни няма изградени специалисти, но пък има чуждестранни фирми, които идват със своите инвестиции и дават добър шанс за развитие в тази област, а професията инженер ще става все по-търсена,  защото е трудна, както за обучение, така и за реализация.

Има ли държавата ангажимент във ВЕИ сектора?

Чуйте повече по темата в разговора на Лъчезар Христов в ефира на Българско национално радио>>

Tags: No tags