Veselin-Todorov_VVT_BNR

Темата за енергийната еволюция събира експерти от различни сектори на международен форум в София

Първият международен форум и изложение „Енергийна еволюция 2023: европейски практики, местно приложение“ ще се проведе на 2 и 3 октомври 2023 г., от 9.00 до 17.00 часа, в Интер Експо Център. Събитието ще обедини експерти от различни сектори, каза пред Радио София д-р инж. Веселин Тодоров. Той добави, че дискусията ще даде насоки за случващото в енергийния сектор в Европа.

„Как това да бъде приложено в България, така че плавно да се получи енергийна трансформация, както в сектор енергетика, така и в другите сектори като електромобилност, образование и финанси, свързани с енергийната трансформация“, каза Тодоров.

Той добави, че за зелената енергия има почва в България, но е необходимо да бъде изработена стратегия и планиране в отделните сектори.

„Така че в България да има последователна политика в това отношение. Това е нещото, което липсва на България и забелязваме, че се получава хаос, както в сектор енергетика, така и в останалите сектори, свързани с енергийната трансформация. Ролята на подобни форуми е именно такава – да се опитат да се обединят хората от различните сектори, експерти, политици, както и образователни институции, за да може да се погледне в една посока и тази посока да даде една конкретна стратегия на България, която да се отработва в следващите 20-30 години“, допълни д-р инж. Веселин Тодоров.

Той уточни, че на форума се очаква да присъстват министри от няколко министерства, както представител от Европейския парламент, различни представили на българските работодателски и търговски организации.

Чуйте запис от интервюто в сайта на БНР>>

Tags: No tags