IMG-f8804a29236e323c2f6738ac8dd23230-V

Първото кариерно изложение и форум за професионално развитие във ВЕИ индустрията се проведе при силен интерес

ВЕИ индустрията, временното правителство, държавните и образователните институции ще работят по-тясно заедно за обучаването на квалифицирани кадри. „Зелените професии“ са бъдещето и подготовката на експерти е от ключово значение не само за развитието на сектора, но и за постигане на енергийните цели на държавата. Именно качествените кадри ще бъдат движеща сила при така важния за България процес на енергиен преход. Това стана ясно по време на първото издание на кариерния форум ,,Презареди кариерата си”, който даде възможност на десетки млади таланти, търсещи реализация във ВЕИ сектора, да черпят от опита на доказани експерти в сферата.

Наталия Ефремова – зам.-министър на труда и социалната политика, бе специален гост на събитието и адресира нуждата от съвместна работа между бизнеса и властта в прехода към възобновяеми енергийни източници. „Всичко ново, което се въвежда трябва да идва от бизнеса. Те са експерти и носители на новите знания. Без координация между бизнеса и държавата няма как да вървим напред“, допълни тя. 

Д-р инж. Веселин Тодоров – председател на сдружение „Соларна Академия България“ и съорганизатор на форума, също подчерта важността от колективен подход. „За да успее планът за възстановяване и устойчивост, трябва бизнесът, властта, образованието и медиите да работят заедно. Само тогава можем да постигнем всяка обща зелена цел“.

„Въпреки че намирането на квалифицирани кадри е тежка задача за всички сфери на съвременния бизнес, нуждата от хора с желание за развитие във ВЕИ индустрията става все по-осезаема. Ето защо чрез този форум целим да преборим този недостиг на кадри в най-динамично развиващата се индустрия – тази на възобновяемите енергийни източници“, обобщи Максим Бехар, CEO на M3 Communications Group, Inc. и съорганизатор на кариерния форум „Презареди кариерата си“.

„Презареди кариерата си“ събра на едно място бизнеса, институциите и кандидатите за работа с цел да задълбочи диалога между ВЕИ индустрията, образованието и институциите, за да работят съвместно върху иновативни и практически ориентирани подходи на обучение и създаване на зелени решения.

Първото издание на форума се проведе в генерално партньорство с CSL Installers, а основен партньор бе HRS Bulgaria. Партньори на събитието бяха още VVT Engineering, Solaris Montage и Hecsolar.

Събитието се проведе със специалното съдействие на Нов български университет, Междууниверситетския център за развитие на кариерата към УНСС, Технически университет – София, Технически университет – Габрово, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Стопански факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Професионална гимназия по електротехника и електроника – Пловдив.

Първото издание на кариерния форум посветен на ВЕИ индустрията се провежда с медийната подкрепата на: БТА, Телеграф, Banker.bg, Econ.bg и Novinite.bg.

Tags: No tags

Comments are closed.