"Solar panel system ,blue sky and sunshine with green grassMore:"

Статистика: Соларните инсталации може да са до десет пъти по-евтини от газа

Експлоатацията на газови електроцентрали би била 10 пъти по-скъпа в дългосрочен план от изграждането на нови слънчеви мощности в Европа. Това разкрива  проучване на  изследователската компания Rystad Energy (Норвегия), цитирано от PV Magazine. Изследването използва изравнената цена на енергията (LCOE) за генериране на електроенергия от газ и въглища на различни ценови нива и я сравнява с  произведените  от слънчева енергия и вятър.

Европа се среща с рязко покачване на цените на газа след спада на износа на руски газ.  Разходите достигат  до средно €134 ($135,15)/MWh тази година. Компанията прогнозира, че цените ще се стабилизират на около 31 евро за MWh до 2030 г. Това  формира LCOE (изравнената цена на електроенергията) на съществуващите газови централи  до 150 евро за MWh.

В официалното изявление на компанията, направила проучването се казва, че това все още е три пъти повече от средна цена на нови соларни съоръжения. За да продължат да бъдат конкурентоспособни газовите централи, цените на газа ще трябва да паднат до 17 евро за MWh.  Цените на въглеродните емисии (от въглероден диокисид) ще трябва да паднат до 10 евро за тон. Според тях газът ще продължи да играе важна роля в европейския енергиен микс за известно време. Ако нещо фундаментално не се промени,  икономиката, както и опасенията за климата, ще наклонят везните в полза на възобновяемите източници.

Ако средствата за газ бъдат инвестирани във възобновяеми източници, Европа може да замени газа със слънчева и вятърна енергия по сушата до 2028 година. Тогава общият капацитет ще достигне 333 GW, прогнозират още от Rystad. Тази оценка предполага средна капиталова цена за технологиите от 1,3 евро на ват, както и двугодишна фаза на предварителна разработка.

Линк към проучването: https://www.rystadenergy.com/news/energy-crisis-the-beginning-of-the-end-for-gas-fired-power-in-europe

Tags: No tags